skip to Main Content

Over Do4Africa

Ben je op zoek naar een stage in Afrika of vrijwilligerswerk in Afrika? Do4Africa helpt je om deze interculturele leertijd en kennisuitwisseling te realiseren in Tanzania of op Zanzibar; een geweldige ervaring die je leven zal veranderen!

Aan het werk in Tanzania; een bijzonder, spannend en uitdagend avontuur
Een woon en werkervaring in Tanzania, in het echte Afrika is iets bijzonders. Door zij aan zij te leven met de lokale bevolking doe je een onvergetelijke ervaring op, die je je hele leven zal bijblijven. De inzet en uitwisseling van kennis en ervaring is de beste en meest dankbare manier om dit prachtige, betoverende kleurrijke Afrikaanse land te leren kennen.

Het wonen en werken in Tanzania betekent echter ook leven in een compleet andere cultuur, dit is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Infrastructuur, taal, en culturele verschillen maken deze onderneming een avontuur. Het realiseren van verwachtingen vertaald in vooraf vakkundig opgestelde doelstellingen en opdrachten is dan ook een zeer specialistische en gecompliceerde aangelegenheid.

Dit is dus alleen mogelijk door samen te werken met een professionele organisatie die weet hoe de specialistische kennis op de juiste plaats in Tanzania terecht komt: Do4Africa is zo’n organisatie!

Meer informatie

Klaar voor de ervaring van jouw leven?

Je bent slechts enkele stappen verwijderd

Bekijk ons stappenplan

Hoe het begon

Do4Africa is in 2015 opgericht door Marjolein van Esch. Alles begon met een rondreis door Tanzania in 2012.

Marjolein van Esch was in die tijd werkzaam als professioneel trainer en verzorgde managementtrainingen binnen het MKB.

Begin 2013 maakte ze wederom de keuze om voor een aantal maanden af te reizen naar Arusha, Tanzania. Deze keer om haar expertise en ervaring in te zetten als trainer voor lokale trainers bij een trainingsinstituut voor kansarme jeugd in Arusha.

Aan de lijve ondervond ze hoe lastig de zoektocht naar een betrouwbaar en professioneel project. Om vervolgens in de praktijk de uitdagingen tegen te komen door het samenwerken met mensen met een geheel andere achtergrond, cultuur, behoeftes en taal in combinatie met een erbarmelijke infrastructuur.

Een daadwerkelijk professionele, succesvolle deelname aan een project in een ontwikkelingsland was niet zo simpel als dat het eerder deed vermoeden. De brug tussen deze 2 partijen wilde zij bouwen voor de realisatie van betekenisvolle kennisuitwisselingsprogramma’s.

Joep van Poppel en Robert Jan Wissink hebben vanaf de dag van oprichting veel betekend voor Do4Africa en stichting Up4Africa. Marjolein woont grotendeels in Tanzania om de selectie, coördinatie en begeleiding persoonlijk voor de kandidaten te verzorgen. Inmiddels werkt Marjolein in Nederland en Tanzania samen met een team professionele en ervaren Nederlandse coaches en betrouwbare lokale coördinatoren.

Missie & Visie

“Door middel van duurzame kennisuitwisseling een betere toekomst bieden aan achterstandsgroepen in Tanzania”.

De achterstandsgroepen waar Do4Africa zich vooral op richt zijn kinderen, jongeren en vrouwen, zodat deze kunnen groeien tot onafhankelijke, zelfredzame volwassenen en rolmodellen in de samenleving.

Tanzania is een ontwikkelingsland waar professionele expertise door diverse redenen vaak niet aanwezig is en ondanks de wens men soms niet weet hoe te groeien. Specifieke, hoogwaardige kennis is dus nodig om groei en ontwikkeling te creëren.

Hoe bereiken we dit?

Do4Africa besteedt veel aandacht aan het selectieproces, de beoordeling, intake, training, assessment, het matchen en de begeleiding van de lokale Do4Africa partnerorganisaties in Tanzania en de Nederlandse Do4Africa kandidaten.

Het team

De (Nederlandse) Do4Africa coaches zijn ervaren professionals die al jaren in Tanzania wonen en werken en beschikken over veel kennis en ervaringen met verblijven in een Afrikaanse context. Zij begrijpen jouw verwachtingen, wensen en uitdagingen op deze ontdekkingsreis als geen ander en zijn ter plaatste 24/7 bereikbaar.

Zij werken vanuit persoonlijke betrokkenheid en met liefde voor wat we doen. Velen van hen werken als vrijwilliger of zijn bereid slechts een (kleine) vergoeding te ontvangen.

Vertegenwoordigers in Nederland

Marjolein van Esch
Oprichtster Do4Africa en Up4Africa 
+31(0)655323849

Joep van Poppel
Coach/trainer – Eigenaar Urban Cowboy Studio
+31(0)628556533

robert jan wissink

Robert Jan Wissink
Coach/trainer – Projectmanager ASML
+31(0)624340703

Vertegenwoordigers in Tanzania:

In Tanzania hebben wij de coördinatie van Do4Africa via Up4Africa met lokale (vrijwillige) vertegenwoordigers:

Marjolein van Esch – Coach/coördinator Arusha | Moshi

Joep van Poppel – Coach/coördinator Arusha | Moshi

Suzanne Degeling – Coach/coördinator Zanzibar

Lilian Maximilian – Coördinator – Universiteit Dodoma

Mazo Kundayo – Coördinator – Universiteit Missouri State USA

Wat biedt Do4Africa haar Nederlandse kandidaten?

Do4Africa heeft een zorgvuldig geselecteerd, betrouwbaar en duurzaam netwerk van deskundige partnerorganisaties in meer dan 30 sectoren.

De professionele Do4Africa coaches zijn ter plaatse aanwezig en helpen je bij het realiseren van een succesvolle kennisuitwisseling.

De Do4Africa partnerorganisaties bevinden zich op het vasteland in Arusha en Moshi en op het tropische eiland Zanzibar in Stonetown.

Waarvoor moet je niet bij Do4Africa zijn?

Veel met name jonge vrijwilligers vertrekken naar Afrika met het idee dat zij hun onmetelijke kennis moeten overbrengen op de compleet hulpeloze en ontredderde mensen daar, die al die tijd in spanning op hun komst hebben zitten wachten. Zij voelen zich als een Angelina Jolie en in stug kaki poserend voor de foto met een troep schaterende bruine kinderen om zich heen: een win-win situatie op het eerste oog.

Do4Africa wil je alvast uit die droom helpen: het is onmogelijk om ter plekke structureel iets te veranderen als je niet volledig op de hoogte bent van hoe de plaatselijke cultuur in elkaar steekt, en voor een zeer lange periode probeert iets bij te dragen.

Niet dat je helemaal niks kunt betekenen natuurlijk – je kunt heel goed mensen helpen, door de inzet van jouw expertise en vaardigheden bij de betrouwbare Do4Africa partnerorganisaties.

Bij Do4Africa vind je geen kinderprojecten zoals weeshuizen of een schooltje om voor een aantal weken een ‘lief, arm, zwart kindje te knuffelen” of zonder opleiding en ervaring Engelse les te geven op een basisschooltje.

De Do4Africa kandidaten zijn professionals en worden van te voren geselecteerd en gescreend op hun kennis en vaardigheden.

Do4Africa vraagt iedereen die overweegt vrijwilligerswerk te doen en waarbij met kwetsbare kinderen wordt gewerkt om het belang van de kinderen voorop te stellen. Ook bij (sommige) van de partnerorganisaties van Do4Africa wordt gewerkt met kinderen. Dit gebeurt enkel en alleen door professionele en vaak lokale begeleiders. Zij hebben verstand van de specifieke problematiek, de cultuur en achtergrond.

Dit betekent bij Do4Africa: geen directe nauwe contacten met kinderen. De kortdurende band die met hen wordt opgebouwd en daarna abrupt verbroken, leidt namelijk tot ernstige hechtingsproblemen en een grote kans op een verstoorde sociaal-emotionele ontwikkeling.

Back To Top