skip to Main Content

Vrijwilligerswerk Zanzibar

Vrijwilligerswerk in Zanzibar betekent ook leven in een compleet andere cultuur. Je begeeft je onder de plaatselijke bevolking, maakt gebruik van het openbaar vervoer en maakt een tijdje deel uit van de lokale maatschappij in een ontwikkelingsland.

Het uitwisselen van kennis tijdens je vrijwilligerswerk in Zanzibar is minder eenvoudig uit te voeren dan het lijkt, met name door praktische zaken zoals een andere taal, de behoefte aan veiligheid, grote cultuurverschillen, een matige infrastructuur en een gebrek aan kennis van regels/wetten.

Al met al een specialistische en gecompliceerde aangelegenheid, Do4Africa helpt je dit te realiseren!

Meer informatie

Klaar voor de ervaring van jouw leven?

Je bent slechts enkele stappen verwijderd

Bekijk ons stappenplan

Een nieuwe kijk op de wereld

Do4Africa is van mening dat mensen in ontwikkelingslanden zélf hun armoede kunnen bestrijden. Als ze maar de juiste kennis hebben. Do4Africa werkt samen met lokale partnerorganisaties. Dit zijn lokale, zorgvuldig geselecteerde projectpartners met ruime ervaring en de focus op kwalitatief goed en inspirerende ontwikkelingsprogramma’s.

Jaarlijks zetten de professionele vrijwilligers zich in voor een selecte groep Do4Africa partnerorganisaties die mooie projecten realiseren maar behoefte hebben aan meer kennis om door te kunnen groeien. Kennis om knelpunten weg te nemen, om in te springen op kansen en om te innoveren. Helaas is de door hen benodigde kennis niet altijd beschikbaar in ontwikkelingslanden zoals Zanzibar, vandaar vrijwilligerswerk Tanzania.

Door de inzet van vrijwilligerswerk Zanzibar en het daardoor samen mogelijk maken van kwalitatieve kennis en ontwikkelingsprogramma’s wil Do4Africa deze organisaties helpen zich duurzaam te ontwikkelen, kennis te verspreiden en zodoende het creëren van banen.

Een uitwisselingsprogramma

Bij Do4Africa kun je als vrijwilliger in Zanzibar aan de slag in diverse sectoren.

Er wordt samengewerkt met verschillende soorten partners zoals particuliere NGO’s (niet-gouvernementele organisaties), community development projecten, ziekenhuizen, particuliere initiatieven, microfinancieringsprojecten en ondernemers.

Gedurende het vrijwilligerswerk Zanzibar werk je samen met ervaren professionals met wie je kennis en ideeën kunt uitwisselen of een trainingsprogramma opzet. Natuurlijk wordt ervoor gezorgd dat deze sociale ondernemers de waarde van kennis ontdekken en hun opgedane kennis zélf gaan verspreiden.

Over Zanzibar

Zanzibar, het paradijs van Afrika

Het ”Eiland van het Kruid” Zanzibar ligt ongeveer 25-50 km ten oosten van de kust van Tanzania in de Indische Oceaan. Enigszins verwarrend is dat Zanzibar zowel de naam van het belangrijkste eiland is (het eiland Unguja voor Zanzibar locals) als van de eilandgroep die Mafia, Pemba en een aantal verder liggende eilandjes omvat.

De belangrijkste attracties van het eiland zijn de mooie witte zandstranden, koraalriffen, duikmogelijkheden van wereldklasse te midden van het rijke mariene leven en Stonetown,

Stonetown, de hoofdstad van Zanzibar, met haar 700.000 inwoners, heeft een prachtig oud centrum welke is bedekt onder een Arabische invloed. Stonetown is aangewezen als plaats op de lijst van het werelderfgoed.

Beleef tijdens je stage Zanzibar – het echte Afrika met Do4Africa!

Begeleiding

Eén ding staat vast: de match tussen jou en de organisatie in Afrika staat bovenaan om van deze kennisuitwisseling een professioneel succes te maken.

Do4Africa besteedt daarom uitgebreid aandacht aan selectie, begeleiding, voorbereiding, en coaching van de kandidaten in zowel Nederland als in Afrika. Dit gebeurt onder andere aan de hand van informatiebijeenkomsten, intakegesprekken en voorbereidingstrainingen.

In overleg met jou gaan wij op zoek naar een passend project en er wordt gezamenlijk een op maat programma samengesteld. De inzet van jouw specialistische kennis dient tenslotte op de meest efficiënte en effectieve wijze terecht te komen en te worden geïmplementeerd. Vervolgens zal Do4Africa de coördinatie van het uitwisselingsprogramma op zich nemen.

Selectiecriteria voor de partnerorganisaties in Afrika:

 • Fysieke infrastructuur en faciliteiten
 • Aanwezigheid en kwaliteit van middelen en materialen
 • Aanwezigheid van kennis bij zowel het management, de afdeling als de projectbegeleider
 • Solide, betrouwbaar, coöperatief en open management
 • Aanwezigheid van alle noodzakelijke, officiële documenten en voldoet aan lokale wetgeving
 • Doorgetimmerde begroting, financiële controle en rapportage (uitgevoerd door derden)
 • Aanwezigheid van lange termijn doelstellingen, operationeel plan met beoogd resultaat en lange termijn effecten
 • Duurzaamheid, verantwoord ondernemen en veiligheid.

Het professionele Do4Africa team van ervaren Nederlandse HBO/WO coaches en professionals is ter plaatse tijdens je vrijwilligerswerk in Zanzibar aanwezig. Zij hebben jaren ervaring in het onderwijs en/of ervaring als professioneel coach/trainer.

Do4Africa begeleiding voor en tijdens je vrijwilligerswerk

Do4Africa begrijpt jouw verwachtingen, wensen en uitdagingen met betrekking tot je vrijwilligerswerk als geen ander en is 24/7 bereikbaar in geval van nood.

Wie zoeken wij?

Do4Africa uitwisseling en ontwikkelingsprogramma’s zijn geen snoepreisjes voor verveelde professionals. Do4Africa is er voor professionals, specialisten of senior experts die tijdens of na hun loopbaan maatschappelijk nuttig willen zijn. Zij willen niet stilzitten en afwachten maar zijn bereid hun opgedane expertise op vrijwillige basis te verspreiden.

Do4Africa zoekt professionals in diverse vakgebieden, waaronder:

 • Gezondheidszorg
 • Pedagogie
 • Mensenrechten
 • Bedrijfsleven
 • Landbouw
 • Fysiotherapie
 • Techniek
 • Psychologie
 • Community development

Do4Africa biedt korte, doelgerichte missies van twee à drie weken tot langdurige missies.

Check onder vacatures voor de inhoudelijke functie eisen per vacature. Staat je vacature er niet bij, informeer dan bij Do4Africa naar de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk dat aansluit bij jouw expertise: Do4Africa gaat dan vrijblijvend voor je op zoek!

Enthousiast geworden voor vrijwilligerswerk in Zanzibar? Bekijk het Do4Africa stappenplan.

Accommodatie

Het is belangrijk dat de huisvesting niet alleen voldoet aan minimale westerse criteria. Veiligheid, ligging en locatie zijn van uitermate belang voor een prettig en succesvol verblijf. Als buitenstaander kun je vaak niet oordelen wat mogelijke risico’s zijn, en waar deze risico’s het grootste zijn. In een ontwikkelingsland zijn waarden en normen, regels en wetten vaak heel anders dan wij gewend zijn..

Do4Africa selecteert en controleert deze huisvestiging periodiek op bv veiligheid, netheid en leefbaarheid. Vervolgens ben je vrij om te kiezen uit de mogelijkheden van huisvesting die jou door Do4Africa wordt aangeboden. Kosten hangen vooral af van de eisen die je stelt aan comfort en of je in de hoofdstad verblijft of daarbuiten.

De kwaliteit loopt van eenvoudig (één ster) tot zeer luxueus (5 sterren). Zo kun je via Do4Africa zelf op zoek gaan naar een voor jou passende accommodatie.

Appartement

Het appartementencomplex dat Do4Africa voor je heeft geselecteerd is gelegen op een prettige, rustige en 24/7 bewaakte compound. Hier verblijven diverse nationaliteiten en leeftijden op tijdelijke basis.

Je bent zelfstandig, je hebt een eigen keuken en regelt je eten indien gewenst zelf. Het appartement beschikt vaak ook over een (kleinschalig en betaalbaar) restaurant, tuin, laundry service, tv, wifi en terras.

Lodge/Hotel

Een geweldige en unieke ervaring is slapen onder de blote sterrenhemel in Afrika bij een van de luxere Do4Africa lodges. De geluiden van de Afrikaanse nacht om je heen en het zien van de melkweg maken je nachten onvergetelijk.

Deze ervaring beleef je in unieke lodges – van alle luxe en comfort voorzien. Van driesterren tot vijfsterren comfort, midden in de stad, buiten in de fantastische natuur of zelfs in een wildpark. Vanaf je eigen platform geniet je vaak op veilige hoogte van het wildspektakel beneden je. ’s Avonds slaap je in een heerlijk comfortabel bed en word je in slaap gezongen door de nachtelijke Afrikaanse bush geluiden. Dit vergeet je je leven niet!

Visa

De aanvraag voor het toeristenvisum gaat simpel en snel bij aankomst op het vliegveld en bedraagt $50.

Werken met een toeristenvisum is in Tanzania en Zanzibar niet toegestaan, hiervoor heb je een werkvergunning nodig.

De kosten voor de aanvraag van de business visum bedragen $200 per 3 maanden.

Let op: De lokale overheden kunnen de tarieven en voorwaarden voor visa zonder aankondiging of opgave van redenen wijzigen. Do4Africa kan hiervoor niet verantwoordelijk worden gesteld.

Vaccinaties

Voor het reizen naar Tanzania dien je tijdig bij je arts, de GGD of bij de Travel Clinic te checken welke vaccinaties nodig zijn.

Zorg dat je op tijd al je inentingen haalt. Uiteraard ligt het aan de duur en het soort werk dat je gaat verrichten maar Do4Africa adviseert minimaal 4-6 weken voor vertrek actie te ondernemen. Eerder is altijd beter!

Neem altijd je vaccinatieboekje mee op reis want je moet bij het binnengaan van Tanzania laten zien dat je gevaccineerd bent tegen o.a. gele koorts. Mocht je (over land) nog willen gaan reizen dan dien je voor het binnenkomen van een land een cholera stempel te hebben.

Malariapreventie

Zoals meerdere bestemmingen in Afrika en in de wereld is ook Tanzania een gebied waar de malaria mug actief is. De GGD/Travelclinic adviseert malariapreventie voor Tanzania. Bestel je malariapreventie tijdig en probeer vooraf uit hoe je hierop reageert zodat je nog kan overstappen op een ander middel als dat nodig is.

Het advies is om altijd onder een klamboe te slapen, de malariamug is namelijk alleen ‘s-nachts actief.

Vliegtickets & Verzekeringen

Hulp bij het boeken van jouw vliegticket

Jij bepaalt zelf je datum van aankomst en vertrek. Op die manier is je reis optimaal afgestemd op jouw wensen en beschikbaarheid. Na akkoord van Do4Africa boek je zelf je vliegticket naar Tanzania of Zanzibar. Je dient te beschikken over een ’onward ticket’, waarmee je binnen de maximale verblijfsduur het land weer zult verlaten Om je hiermee op weg te helpen kun je voor alle vragen terecht bij ons team.

Sluit een passende verzekering af

Veel (doorlopende) reisverzekeringen zijn gericht op korte vakanties en kunnen beperkingen stellen aan reisdoelen. Hierdoor kan je ‘gewone’ reisverzekering reisdoelen zoals buitenland stage of vrijwilligerswerk uitsluiten. Meer informatie hierover vind je op de website van Tunafish. Indien gewenst kun je bij hen ook een passende verzekering afsluiten. Do4Africa helpt je graag verder bij alle mogelijke vragen.

Veiligheid

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft adviezen over de gezondheidssituatie en de veiligheidssituatie van een land. Deze lijst met adviezen wordt dagelijks actueel gehouden en is te vinden op de website van MinBuZa. Tanzania wordt al jaren beschouwd als één van de meest veilige en stabiele landen van Afrika. Tanzania is een relatief veilig land, maar Do4Africa neemt altijd het zekere voor het onzekere!

KK Security

Do4Africa is aangesloten bij de professionele beveiligingsorganisatie KK security, een betrouwbare partner in geval van onverwachte problemen. Bij onverhoopte problemen kunnen onze kandidaten 24/7 de hulp inroepen van deze organisatie. Van wegenwachtservice tot problemen tijdens het uitgaan. Abonnement is verplicht.

AMREF Flying Doctors

Do4Africa sluit ook een abonnement bij Amref Flying Doctors voor je af. Bij onverhoopte gezondheidsproblemen kan te allen tijde de hulp worden ingeroepen van deze Air Responder.

Veiligheidsprotocol

Do4Africa beschikt over een veiligheidsprotocol. Dat betekent dat wij een draaiboek hebben klaarliggen in geval van nood: bij ongelukken, ziekten, evacuatie, vermissing of onrust.

Geldzaken

In Tanzania en Zanzibar kan je pinnen bij een aantal banken. De meest geaccepteerde kaart is de visa card. Echter ook met een bankpas met Maestro-Cirrus logo kan je bij een aantal banken geld (Tanzaniaanse Shilling) uit de automaat halen.

Zorg in elk geval dat je vooraf je bank informeert dat je je bankpas buiten Europa (wereld) wilt gebruiken. Do4Africa adviseert je om een creditkaart mee te nemen, vooral als je van plan bent te gaan reizen.

Activiteiten

Avontuurlijke, sportieve, culturele en leerzame activiteiten, wij helpen je graag:

 • Kookcursussen, leer het maken van typische Tanzaniaanse gerechten zoals Chapatti of Ugali.
 • Gezellige, typische Tanzaniaanse BBQ Nyama Choma- avonden onder de prachtige Afrikaanse sterrenhemel.
 • Sportieve dagtrips, mountainbiking, hiking, kanoën etc door de fantastische natuur in de omgeving.
 • Culturele dagtrips, bezoek diverse stammen, markten, watervallentrip, bezoek een Masaai familie, musea en nog veel meer. Ontdek het echte Tanzania!
 • Uitgaantrips, gewoon even genieten van een hapje en drankje in combinatie met de swingende Bongo muziek

Do4Africa kan nog veel meer voor je betekenen en heeft een programma opgesteld voor het beleven.

Informeer gerust naar alle mogelijke opties.

Back To Top